Frans Molenaar in Memoriam

Frans Molenaar in Memoriam

10 januari 2014

ICOON Couturier Frans Molenaar (74) is vrijdag overleden. De modeontwerper viel vorige maand van de trap en overleed vrijdag aan de gevolgen daarvan. Dat bevestigde maandag zijn persoonlijke assistent Mirjam Bax. Molenaar brak bij de val in zijn huis in Amsterdam, vlak voor de kerstdagen, een paar ribben en een middenvoetsbeentje. Daarop werd hij opgenomen in het ziekenhuis. In het VU-ziekenhuis verslechterde zijn gezondheidstoestand.

Honderdste collectie
Molenaar zou in mei van dit jaar 75 jaar zijn geworden. Een paar maanden daarvoor zou hij zijn honderdste collectie presenteren. Hij was daar ook al mee bezig. De eerste dagen in het ziekenhuis geloofde hij er nog heilig in dat het door kon gaan.

‘Het einde van een Nederlands modetijdperk’
Molenaar zou in mei van dit jaar 75 jaar zijn geworden. Zijn 99ste collectie wordt dit voorjaar gepresenteerd. De Telegraaf noemt de dood van Molenaar ‘het einde van een Nederlands modetijdperk’. Hij maakte deel uit van de lichting ontwerpers die voor het eerst Nederlandse haute couture maakte, samen met onder andere Frank Govers (1932-1997), Max Heymans (1918-1997) en Edgar Vos (1931-2010).
Molenaar ontwierp voor de werkende vrouw

De modeontwerper leerde aan het einde van de jaren vijftig (1955-1958) het vak in Amsterdam. Na zijn studie liep hij stage bij Charles Montaigne in Parijs en werkte hij onder andere voor Gerard Pipart bij modehuis Nina Ricci. In 1967 presenteerde Molenaar zijn vrouwelijke minimalistische kleding voor het eerst.

Molenaar steunde aankomend talent. In 1996 riep Molenaar de Frans Molenaar-Prijs in het leven. De prijs van tienduizend euro wordt jaarlijks uitgereikt aan aankomend couture-talent te steunen. Molenaar in 2013:
“zelf had ik mijn bedrijf nooit kunnen beginnen zonder Eijmert en Jopie Teekens, een slagersechtpaar dat mij als 20-jarige ontwerper in de Margriet had ziet staan, en financiële steun aanbood.”

Molenaar ontving in 2003 de Max Heijmans-ring, een tweejaarlijkse oeuvreprijs, voor zijn werk.

Ter nagedachtenis  van Frans Molenaar hebben wij een compilatie mogen  maken die tijdens de afscheidsborrel en tijdens de Mercedes Benz Amsterdam Fashion Week werd vertoond als eerbetoon.

“Wij hebben met heel veel liefde en plezier zijn shows vanaf 2009 mogen vastleggen en het was een voorrecht om met Frans Molenaar samen te mogen werken.
Ook hebben wij Wij betreuren dit enorme verlies”.

– R.I.P Frans ! We zullen je nooit vergeten! –